Fotografie en storytelling workshops bij STIP VSO

Yarima Lugo

Yarima Lugo

Programma manager

MasterPeace, Aad van Vliet en STIP VSO kijken terug naar een leuke eerste samenwerking met storytelling workshops door middel van fotografie. In juni 2024 verzorgden we verschillende lessen waarbij de leerlingen van 2 klassen van het STIP VSO ons meenamen in hun leefwereld.

Tijdens de eerste les gingen we met de leerlingen in gesprek over fotograferen. Want wat doet een fotograaf eigenlijk? Een fotograaf maakt natuurlijk foto’s, maar om foto’s te maken is het heel belangrijk om goed te kijken. Aad nam de leerlingen mee in het concept van kaderen. Door het kijken door een passe partout ontdekten de leerlingen dat er hele andere perspectieven kunnen ontstaan.

Natuurlijk zijn de leerlingen ook zelf op pad gegaan om foto’s te maken. De leerlingen zaten allemaal in hun laatste jaar op STIP VSO en kregen de opdracht om foto’s te maken van wat ze nou echt gaan missen als van de school af zijn. Waar de ene leerling het nog niet zo goed wist, sprintten anderen al naar de gymzaal, de aula, de voetbalkooi en hun favoriete leraar. Als huiswerk opdracht voor de volgende les maakten de leerlingen 3 tot 8 foto’s van iets wat zij in de week meemaakten.

Tijdens de tweede les gingen we met de leerlingen in gesprek over de foto’s van hun ervaringen van afgelopen week. Een aantal dingen die naar voren kwamen waren: sport, gamen, voetbal kijken, lekker eten en mooie ervaringen met vrienden. Hierna gingen we met de ene groep rondom de school op pad om foto’s te maken van iets wat gek of raar is. Hier kwamen grappige foto’s uit van verloren kledingstukken, gekke auto’s en gekke reclame. Mooi om te zien was dat sommige leerlingen dezelfde dingen hadden gefotografeerd maar op een hele andere manier. Met de andere klas gingen we op pad om foto’s te maken van iets wat ze mooi vonden. Het was lekker weer dus er kwamen mooie foto’s uit van bloemetjes, bomen en natuur. De huiswerk opdracht voor de laatste les was om 3 foto’s te maken van waar je blij van wordt.

Tijdens de laatste les bekeken en bespraken we samen de foto’s waar iedereen blij van wordt. Dingen als huisdieren, lekker eten, de zon, vrienden, een moeder, mooie bloemen, verzamelingen en leuke ervaringen werden afgebeeld.

Het was heel mooi en waardevol om een inkijkje in de leefwereld van deze leerlingen te krijgen en hun helemaal uit hun schulp te zien kruipen als ze praten over iets waar ze blij van worden en we hebben daarom ook al plannen gemaakt om dit in het volgende schooljaar nogmaals, met meerdere klassen te gaan doen.

*Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite opvattingen en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Nationaal Agentschap weer. Noch de Europese Unie, noch het Nationaal Agentschap kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Vote for this video

Scroll to Top