Muurschildering St. Bonifatius College - Boni en de wereld

Yarima Lugo

Yarima Lugo

Programma manager

Het St. Bonifatius College bestond in het schooljaar 2022-2023 100 jaar. Een prachtige gelegenheid om de school te eren met een MasterPeace “Wall of Connection”.

Tijdens dat schooljaar hebben MasterPeace en Munir de Vries de handen ineen geslagen om een serie aan lessen te verzorgen waarbij 20 leerlingen werden meegenomen in het proces, van ontwerpen tot uitvoeringsfase, van het maken van een muurschildering. Ook hebben de leerlingen nagedacht over wat zij belangrijk vinden in de wereld en zijn ze op zoek gegaan naar  verhalen van wijkgenoten, schoolgenoten, docenten en/of de geschiedenis van de school en de buurt. Ze hebben geleerd hoe ze deze verhalen kunnen omzetten in visualisaties en/of een kunstwerk, en hebben zo input gegeven voor deze “Wall of Connection”. 

Met de input van de leerlingen heeft kunstenaar Munir de Vries een ontwerp gemaakt. De leerlingen hebben hem geholpen met het aanbrengen van de muurschildering om zo eigenaarschap en zelfvertrouwen te creëren voor de leerlingen

“Ik vond het heel leuk om te helpen met spuiten en het is leuk om je eigen werk terug te kunnen zien”, aldus één van de leerlingen.

De muurschildering staat voor groei. Het St. Bonifatius College vormt de basis voor leerlingen, waarna zij de wijde wereld in gaan. “Het hoofd is een zaadje, dat staat voor het zien van de groeipotentie in mensen”, aldus kunstenaar Munir de Vries. 

De leerlingen vinden het ontwerp goed bij de school en hun ontwikkeling passen; “Ik vind het ontwerp echt een goed en mooi idee, want het is een zaadje dat groeit, en dat laat zien hoe wij uiteindelijk ook vanuit de middelbare school groeien”. 

Daarnaast toont de muurschildering de verbinding van de school met de wijk en de wereld. De muur is voor een groot deel baksteen en in het kleurenpalet is gebruik gemaakt van groen, dat aansluit op de bomen en omgeving, en paars en bruin/oranje dat aansluit bij de kleuren van de school. De vensters in de muur sluiten aan op de verdiepingen waardoor de koppeling met de binnenkant van de school wordt gemaakt.

“Wij als Boni, en ik als kunstdocente, zijn blij en trots dat er meer kunst is en dat deze muurschildering daar aan bijdraagt. De muurschildering verbeeldt de leerlingen, de identiteit van Boni en staat in verbinding met de buurt en met alle medewerkers en leerlingen van de school.” Aldus kunstdocente Gabrielle Meijer  

Op dinsdag 3 september werd de muurschildering, in het bijzijn van leerlingen, docenten en wijkgenoten, officieel geopend. 

We kijken terug op een hele fijne en leuke samenwerking met het St. Bonifatius College en Munir de Vries. Er zijn ook alweer plannen gemaakt voor vervolg samenwerking voor de invulling van de Boni+ uren voor het schooljaar 2024-2025.

MasterPeace Walls of Connection

Waar muren er vaak voor zorgen dat mensen letterlijk en figuurlijk van elkaar gescheiden worden, ziet MasterPeace een kans om mensen juist met elkaar te verbinden. Door deze ‘Walls of Seperation’ samen om te toveren tot ‘ Walls of Connection’ willen we mensen met verschillende achtergronden en culturen samenbrengen om hun verhalen te vertellen in beelden. 

In het kader van Utrecht 900 jaar ontwikkelde MasterPeace in 2022 samen met kunstenaars Munir de Vries en de Verfdokter een serie muurschilderingen. Geïnspireerd op de visie van jongeren op hun ‘stad zonder muren’, het thema van de viering van 900 jaar stadsrechten. De kunstwerken laten een duurzame herinnering achter aan de viering. Het creëren van een Wall of Connection op het St. Bonifatius College is een mooie toevoeging aan deze serie.

Een project van: 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door: 

Vote for this video

Scroll to Top