Samen zorgen voor morgen met No Label, No Plan(et) B!

Yarima Lugo

Yarima Lugo

Programma manager

In januari zijn we gestart met ons internationale project No Label, No Plan(et) B, waarin we samen met jongeren (18-35 jaar) werken aan een duurzame toekomst en bewust consumentisme. Dit project, dat zich richt op het verduurzamen van de mode-industrie en het promoten van een bewuste levensstijl, loopt de komende twee jaar in samenwerking met onze partners uit Roemenië, Slowakije, Noord-Macedonië, Polen en Duitsland.

Met dit project bouwen we aan een sterke alliantie van (jongeren)organisaties die elkaar inspireren, van elkaar leren en actie ondernemen voor een groenere wereld. Samen willen we bewustwording vergroten, overconsumptie tegengaan en concrete stappen zetten richting duurzaamheid. 

Catwalk Insights: Duurzaam consumentisme in Europa 

Uit een recente enquête onder jongeren uit de deelnemende landen blijkt dat er regionale verschillen zijn in de mate van bewust consumentisme. In Duitsland en Nederland zien we bijvoorbeeld dat jongeren vaker kiezen voor tweedehands winkelen en recyclen. Ze zijn over het algemeen bereid om hun consumptiegedrag te veranderen. In Polen en Roemenië is er nog meer ruimte voor bewustwording, maar dit betekent dat er een enorme kans ligt om jongeren daar te inspireren en te mobiliseren.

Overconsumptie blijft een grote uitdaging, maar samen zetten we stappen om dit aan te pakken. Door internationale samenwerking en het uitwisselen van kennis en ervaringen, kunnen we elkaar versterken in onze missie voor een duurzame toekomst.

Lees hier het volledige rapport: Catwalk Insights

Tools voor verandering: Donut Economie en Artivism

Binnen het No Label, No Plan(et) B-project hebben we diverse NFE-materialen ontwikkeld die jongeren ondersteunen bij hun reis naar bewust consumentisme. Deze materialen richten zich onder andere op de Donut Economie, een model dat streeft naar evenwicht tussen economische groei en duurzaamheid, en Artivism, waarbij kunst wordt ingezet als middel voor maatschappelijke verandering.

Binnenkort starten we met trainingen voor onze alliantieleden, gevolgd door interactieve sessies voor jongeren waarin we deze concepten verder uitdiepen en toepassen. 

 Internationale bijeenkomsten en evenementen

In september vond onze eerste fysieke bijeenkomst plaats in Ploiești, Roemenië. Hier kwamen alle partners samen om de voortgang te bespreken en nieuwe plannen te smeden. Dit was de eerste stap in een reeks van internationale evenementen, waar organisaties van verschillende landen elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

Wil jij ook actief bijdragen aan de verduurzaming van de mode-industrie? Als enthousiaste jongere (18-30 jaar) kun je deelnemen aan internationale evenementen en trainingen. Denk bijvoorbeeld aan de Sustainable Fashion Week in Polen of een inspirerend evenement over duurzaam consumentisme en mode in Noord-Macedonië.

Samen zorgen we voor morgen – draag jij ook je steentje bij? 

Blijf op de hoogte van onze volgende stappen en inspireer mee!

Meer weten? yarima@masterpeace.org

Vote for this video

Scroll to Top