MasterPeace Songwriting & Burgerschap workshops op het Gerrit Rietveld College

Rushiel Sewram

Rushiel Sewram

Stagiair

Yarima Lugo

Yarima Lugo

Programma manager

Op 10 januari zijn wij op het Gerrit Rietveld College in Utrecht gestart met de Rietveld Uren rondom Songwriting en burgerschap. Dit zijn lesuren voor sportieve en creatieve activiteiten en lessen in thema’s die betrekking hebben op burgerschap. Ons project ACT for social change sluit daar erg mooi bij aan.

Tijdens de lessen hebben we de leerlingen meegenomen in het ontdekken van hun kernwaarden, het proces van songwriting en het bedenken van acties om de school te verbeteren.

De eerste les, op 10 januari, stond in het teken van kennismaken. De leerlingen in de groep zijn uit verschillende jaargangen en klassen, ze maakten dus niet alleen kennis met MasterPeace, maar ook met elkaar. Daarna hebben wij samen met de leerlingen het kernwaarden spel gespeeld. Waarbij leerlingen twee kaarten konden kiezen met daarop de kernwaarden die bij hen passen. Als afsluiting hebben wij de leerlingen kennis laten maken met de ‘Donut Economie’. De kern van dit concept is om een maatschappij te creëren die zowel sociaal inclusief is als binnen de ecologische grenzen van onze planeet blijft. Bij dit onderdeel hebben wij wat stellingen bedacht waarbij leerlingen moesten kiezen of de stelling buiten of binnen de donut valt. 

Tijdens de tweede les was het tijd om een dialoog te voeren, onder begeleiding van Utrecht in Dialoog.  Tijdens de dialoog hebben we met de leerlingen gesproken over hun persoonlijke groei door de jaren heen. We bespraken vragen zoals:  “wanneer heb je voor het laatst iets meegemaakt waarvan je dacht: Yes! Ik ben hierin gegroeid, beter geworden! Ik heb iets geleerd?” en “waar zou je nog graag in willen groeien?” De leerlingen vertelden over hun hobby’s, sport, school en creatieve buitenschoolse activiteiten. Sommigen hadden nog wat moeite met het begrijpen van wat een dialoog precies inhoudt, maar samen met de begeleider gingen we hier dieper op in. Dit was een mooie ervaring, omdat het leren van iets nieuws natuurlijk ook bijdraagt aan persoonlijke groei.

Tijdens de derde les, op 24 januari, gingen we samen met de leerlingen aan de slag met het schrijven van hun eigen songtekst. Nadat we de leerlingen hebben verteld over onze muzikale passie (Rushiel is producer – DRUSH en Yarima is singer-songwriter – Yarima Carina) vroegen we de leerlingen naar songwriters die zij kennen om samen wat voorbeelden van teksten door te nemen.
Hierna zijn we dieper ingegaan op hoe je een tekst/liedje kunt opbouwen en hebben we de verschillende soorten rijmschema’s, met voorbeelden, doorgenomen. Ook bespraken we over wat voor thema’s de leerlingen een tekst/liedje wilden schrijven. Er kwamen verschillende thema’s naar voren, zowel serieuze als grappige; familie, vrienden, ouders, liefde, vakantie en liefde voor sushi. Als afsluiting deden we met de leerlingen een oefening waarbij ze 1 min non-stop gingen schrijven.  

Tijdens de vierde les hebben we samen met de leerlingen gekeken naar artiesten die liedjes hebben geschreven over specifieke thema’s. Tijdens de vorige les werden namen genoemd zoals 2Pac en Eminem. Voor deze les hebben we een kort onderzoek gedaan naar hoe deze artiesten tot het gekozen thema zijn gekomen. Nadat we de teksten van de artiesten hebben besproken en geanalyseerd, hebben we samen 10 willekeurige woorden bedacht waarmee iedereen een rijmende tekst heeft geschreven. 

De laatste drie lessen stonden in het teken van brainstormen, het maken van een projectplan voor het verbeteren van de school, onderzoek doen en het presenteren hiervan. Dit deden de leerlingen in drie groepen. We begonnen de les met een oefening waarbij de leerlingen de opdracht kregen om zoveel mogelijk verschillende appels te tekenen, dit om het creatieve brein aan te wakkeren. Na deze oefening gingen ze aan de slag met brainstormen in groepjes. In stilte schreven ze een idee op over een thema dat voor hen belangrijk is en waarvan ze denken dat het kan veranderen in hun omgeving. Na ongeveer 1 minuut kregen ze het idee van een ander en vulden deze aan. Na het bespreken van de ideeën gingen ze in dezelfde groepjes aan de slag om een projectplan op te stellen waarin ze hun idee verder uitwerkten. 

Zo was er een groep die de aula wilde verbeteren door meer tafels en stoelen te laten plaatsen, maar na onderzoek kwamen ze er al snel achter dat dit niet zo makkelijk zou gaan in verband met de brandveiligheid. Ze kwamen met de oplossing om een extra corvee team die na de pauze de verschillende domeinen schoonmaakt, zodat leerlingen daar ook zouden kunnen eten. 

Een andere groep wilde de prijzen, openingstijden en chaotische en lange rijen in de kantine verbeteren. Ze zijn hierover in gesprek gegaan met de rector. Hun oplossing: “Een commissie oprichten van leerlingen op school die vrijwillig willen helpen in de kantine, waardoor de rijen korter zullen zijn” .

Tot slot was de laatste les ingericht voor de leerlingen om een presentatie te maken en hun projectplannen te presenteren. Voor deze presentatie hebben we twee docenten uitgenodigd die kritische vragen hebben gesteld en feedback hebben gegeven aan de leerlingen over hun ideeën. Dit heeft ervoor gezorgd dat de leerlingen en docenten een gelijkwaardig gesprek hebben kunnen voeren over het verbeteren van de school en dat de leerlingen waardevolle input ontvangen om hun ideeën verder te ontwikkelen.

*Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite opvattingen en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Nationaal Agentschap weer. Noch de Europese Unie, noch het Nationaal Agentschap kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Vote for this video

Scroll to Top