Storytelling workshops in een fotografie jasje voor 4 derdejaars Atheneum klassen op het St. Bonifatiuscollege in Utrecht

In week 16 van 2023 vond de activiteitenweek op het St. Bonifatiuscollege plaats. Na andere succesvolle samenwerkingen met deze school, werden wij wederom uitgenodigd om een programma te vervullen. Dit keer voor ons project Ik ben, Wij zijn, Samen voor een stad zonder muren.
Storytelling workshops en fotografie workshops zijn bekende fenomenen bij MasterPeace, maar deze twee gecombineerd, hadden we nog niet eerder gedaan.

Het doel was om de scholieren bewust te maken van hun eigen belangen binnen hun omgeving en hierbij de scholieren inspireren en anders leren kijken naar hun omgeving. Onder leiding van fotograaf Aad van Vliet kregen de leerlingen een korte cursus over fotograferen, met de focus op het kijken naar beelden en via beeld een verhaal te vertellen. Ook deden ze kleine oefeningen hoe je hierbij metaforen kan inzetten om je verhaal sterker te maken.

Vervolgens gingen de leerlingen zelf op pad met hun telefoon om foto’s te maken van iets dat voor hen belangrijk is in hun omgeving. Het staat de leerlingen vrij om gebruik te maken van metaforen. De foto’s stuurden ze zonder context naar de begeleider en zij zette alle foto’s samen in een moodboard.

Na een klein uurtje kwamen de leerlingen terug naar het lokaal waar we samen een dialoog hebben gevoerd. We keken naar de foto’s waarbij al snel bepaalde dingen opvielen. Deze bespraken we gezamenlijk, en de leerlingen lichten hun metaforen toe. Er werden gesprekken gevoerd over thema’s die voor de leerlingen belangrijk is in hun omgeving. Thema’s over (on)gelijkheid, toekomst, onderwijs, racisme en nog veel meer kwamen naar voren. 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

*Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite opvattingen en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Nationaal Agentschap weer. Noch de Europese Unie, noch het Nationaal Agentschap kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Vote for this video

Scroll to Top