MasterPeace en DURF! werken samen aan een gezonde levensstijl

Yarima Lugo

Yarima Lugo

Programma manager

Na een succesvolle samenwerking in 2022 hebben DURF! en MasterPeace de handen nogmaals ineen geslagen. Dit keer voor het project ‘Ik ben, Wij zijn, Samen voor een stad zonder muren’, waarin talenten ontdekken, verbinding met elkaar en wijkgenoten en actieve participatie voor een sociaal inclusieve en duurzame wijk centraal stonden.

Het begon allemaal op 8 februari, toen we samen met de jongeren van DURF! brainstormden over thema’s die voor deze jongeren belangrijk zijn en wat er speelt in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten- de Meern in Utrecht. We kwamen al snel op sporten, bewust met eten bezig zijn en denken aan je mentale gezondheid. Het overkoepelende thema is een gezonde levensstijl. Daarom gingen we samen met de jongeren kijken naar welke workshops passen bij een gezonde levensstijl.

Op 20 maart gingen we onder leiding van één van de jongeren, Anna, haken. Dit deden we omdat het voor velen goed rustgevend is om creatief bezig te zijn, wat dus bijdraagt aan je mentale gezondheid. Daarnaast was er tijdens het haken ruimte voor een open gesprek, bijvoorbeeld over kernwaarden die je bij jezelf ziet, of die je belangrijk vindt bij de mensen om je heen.

Op 17 april was het tijd voor wat teambuilding en beweging tijdens een sportieve bootcamp.  Onder professionele begeleiding van Bo Slaterus van B1 Body & Mind werden de jongeren goed onder handen genomen. Sporten zorgt tenslotte voor een betere conditie, meer spierkracht, een goede nachtrust en voor veel mensen draagt het ook bij aan mentale gezondheid. Kortom sporten is belangrijk bij een gezonde levensstijl, en kon daarom niet ontbreken in dit rijtje workshops.

Op drie woensdagen in mei gingen de jongeren aan de slag met het opzetten van hun wijkactie. Deze moest natuurlijk in teken staan van het thema gezonde levensstijl. Daarom hebben ze een HKW-vraag bedacht: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de bewoners van Leidsche Rijn en Vleuten- de Meern bewuster bezig gaan zijn met een gezonde levensstijl. Aan de hand van deze vraag zijn ze gaan brainstormen en zijn er twee ideeën uitgekomen. Deze hebben ze vervolgens uitgewerkt door middel van een projectplan te gebruiken. Ze hebben hier feedback op gevraagd aan jongeren uit Den Haag tijdens een online relay en het uiteindelijke projectplan gepresenteerd op 12 juni, tijdens het evenement dat georganiseerd werd ter afsluiting van dit project, op een zogenoemde gezondheidsmarkt aan verschillende stakeholders, wijkgenoten en besluitvormers.

Tijdens een van de sessies op de woensdagen werd er een dialoog gevoerd, want wat betekent een gezonde levensstijl nou eigenlijk voor jou? Onder begeleiding van Utrecht in Dialoog gingen we dieper in op het thema en kwamen we er achter dat het een gezonde levensstijl heel veel betekenissen heeft. Waar de één vertelde over een gezonde balans tussen werk/school en privéleven, begon de ander over gezonde en fijne relaties met familie en vrienden. Voor sommigen spelen rust, persoonlijke ontwikkeling, het loslaten van verwachtingen en het weer ook een belangrijke rol bij een gezonde levensstijl. ‘Mentale en fysieke gezondheid liggen dicht bij elkaar’.  Het belangrijkst is; ‘blijf bij jezelf, je ontwikkelt vanzelf een eigen gezonde levensstijl’.

Op maandagavond 15 mei, kwamen Joost en Myrthe van Catering met Mieke langs voor een super toffe kookworkshop. Ze leerden ons gezonde hapjes maken. Naast dat ze gezond en super lekker waren, waren ze ook nog eens vega. Duurzaam bezig zijn draagt namelijk op een bepaalde manier ook bij aan je gezondheid. 

Daarnaast was deze workshop ook een leermoment voor de jongeren. Op 12 juni tijdens het evenement werden deze gezonde hapjes uitgedeeld aan de besluitvormers en andere bezoekers en was het de taak van de jongeren om deze voor te bereiden!

Op 12 juni was het dan zo ver. De officiële afsluiting van dit project met DURF!. Klik hier om te lezen hoe dat was!

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

*Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite opvattingen en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Nationaal Agentschap weer. Noch de Europese Unie, noch het Nationaal Agentschap kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Vote for this video

Scroll to Top